Print

Увильды – уральское море

Uvildi – Urālu jūra

Urālu skaistums

19 08 26 01

26.08.19.

Turpinu savus lasītājus iepazīstināt ar manu dzimto novadu. Mēs jau divreiz augusta laikā esam pabijuši pie “Urālu jūras” – ezera Uvildi (Увильды). Mums iepatikās atpūtas bāze “Čaika” (“Чайка”).

Ezera nosaukums cēlies no baškīru valodas – no divu vārdu salikuma: “Ueldi”, kas nozīmē “iegāzās”, “izlūza”, un “Kuļ” – “ezers”. Ja vārdus saliek, tad iznāk “Iegāzies ezers”. Uvildi ezeram ir savāda, bumbierveida forma ar līčiem un līcīšiem – kā sekas tam, ka tas atrodas Urālu kalnu pakājē. Cits simbolisks ezera nosaukums – Urālu kalnu “Gaišzilā pērle”. Ezerā ir apbrīnojami dzidrs ūdens, krasti izceļas ar īpašu skaistumu.

19 08 26 02

Uvildi ir ļoti liels ezers beznoteku tektoniskas izcelsmes ezeru vidū. Ezers izveidojies zemes garozas plaisās pirms daudziem miljoniem gadu. Taču 1975. gadā ezers pārstāja būt beznoteku. Lai sausuma laikā Čeļabinskas pilsēta nepaliktu pavisam bez ūdens, tika izrakts Uvildi grāvis (Увильдинская канава) – kanāls uz ezeru Argazi (Argazinskas ūdeskrātuvi) (Аргази (Аргазинское водохранилище)). Tajā laikā Uvildi ūdens līmenis pazeminājās par 4 metriem. Kopš tā laika notiek jau pakāpeniska ūdens pacelšanās. Ezers sasalst novembrī, bet atbrīvojas maijā.

Uvildi pēc teritorijas atbilst tādai valstij kā Sanmarīno ar 20 tūkstošiem iedzīvotāju. Ezera vidējais dziļums – 14 metru, bet maksimālais – 35 metri. Tāds liels dziļums izskaidrojams ar ezera tektonisko izcelsmi. Uvildi ezera krasta līnijas garums – vairāk nekā 100 kilometru. Ezera-giganta garums sasniedz 14 kilometru, bet platums – 9 kilometrus. Lielākie izmēri ezeram ir dienvidu daļā. Uz ziemeļiem tas sašaurinās, dalās salās un pussalās, daudzos līčos. Augstākie, kalnainākie un skaistākie ir ezera rietumu krasti. Austrumu krastiem turpretī ir līdzens raksturs. Dibens ir smilšaini akmeņains, vietām dūņains.

Ūdens ezerā ir tīrs un dzidrs. Vēl vairāk, tam piemīt dziednieciskas īpašības. Brūcītes, tulznas, skrambas un citi ādas bojājumi ātri sadzīst pēc peldes Uvildi ūdenī. Ezera krastā atrodas pazīstams kūrorts-sanatorija “Uvildi”.

 

Čeļabinskas apgabala tūrisma vietas – vistīrākais ūdens Uvildi ezerā

19 08 26 03

Visu ezeru ieskauj mežs. Pavisam nesen es sapratu, cik dārgs man ir mežs, sapratu, kā man trūka gan Krimā, gan Ēģiptē, gan Turcijā – priežu un bērzu. Mēs, urālieši, mežam nepievēršam uzmanību – esam dzimuši tajā un visu mūžu dzīvojam. Bet, ja mēs aizbraucam uz sausām un kailām vietām, kļūst skumīgi, kaut kā ne tā... Sapratu, ka tur enerģijas, kuru mums dod cilvēki-koki, trūkst... Lūk, kas augstu jāvērtē, bet mēs iztirgojam, un daudz mežu deg...

19 08 26 04

Guļot zeltainajās smiltīs, pēkšņi sajutu, ka jauna apse atsūtījusi man enerģijas plūsmu – diezgan spēcīgu, lai es sajustu. Vēršos pie viņas ar jautājumu: “Palīdzēt tev?” “Nē, vienkārši pievērs man uzmanību. Tu jau uz visām priedēm un bērziņiem paskatījies, bet man uzmanību nepievērsi.”

Apse svaiga, spēcīga, jauna, tīra, pašā pludmalē aug... Pasmējāmies ar Vladimiru, palielījām apsi, tikai to viņai arī vajadzēja.

Šoreiz ļaužu bāzē gandrīz nebija. Klusums, plašums, miers. Ūdens vēl ir normāls, bet laikapstākļi pēdējo reizi mums uzsmaidīja ar vasaras saulīti.

Urālos vecākais jahtklubs iznācis uz buru regati, droši vien atvadījās no vasaras... Mēs saskaitījām 14 jahtu...

19 08 26 05

Bet pēdējā fotogrāfija uzņemta pa ceļam.

 

19 08 26 06

Taiginskas karjers (Тайгинский карьер) grafīta iegūšanai

 

Pievienots 26.08.2019

http://sanatkumara.ru/stati-2019/uvildi-uralskoe-more

Tulkoja Jānis Oppe