Print

Музыкальная Шкатулка. Фредерик Шопен

Muzikālais Šķirstiņš. Frederiks Šopēns

Muzikālais Šķirstiņš

Filharmonija visai ģimenei

 

Visas nodarbības ir bezmaksas

30. martā, sestdien, pulksten 13 pēc Maskavas laika (12 pēc Rīgas laika)

Frederiks Francišeks Šopēns

19 03 13

Šopēns 1849. gadā – vienīgā saglabājusies komponista fotogrāfija

 

30. martā, sestdien, pulksten 13 pēc Maskavas laika (12 pēc Rīgas laika)

 

Norāde: https://my.webinar.fm/go/sanat209/ghjd

 

Visas nodarbības ir bezmaksas

Dārgie draugi! Aicinu jūs uz Muzikālā Šķirstiņa

kārtējo nodarbību!

Mūsu nodarbība būs veltīta lielā poļu komponista, kurš ir milzīgi ietekmējis visu pasaules kultūru, dzīvesstāstam un skaņdarbiem. Šis mūzikas gigants līdz šim laikam ir viens no mūsdienu visas pasaules pianistu un klausītāju pašiem godātākajiem un mīlētākajiem komponistiem. Viņš līdz šim laikam ieņem vietu pašu izpildītāko komponistu sarakstā.

Brokhauza un Jefrona Enciklopēdiskajā vārdnīcā (Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона) ir atzīmējis N. F. Solovjovs (Николай Феопемптович Соловьёв),

Šopēna mūzika ir pārpilna ar drosmi, tēlainību un nekur necieš no gražīguma. Ja pēc Bēthovena parādījās stila novitātes laikmets, tad, protams, Šopēns ir viens no galvenajiem šīs novitātes pārstāvjiem. Visā, ko Šopēns ir rakstījis, viņa brīnišķīgajās muzikālajās kontūrās ir redzams liels mūziķis-dzejnieks. Tas ir pamanāms pabeigtajās tipiskajās etīdēs, mazurkās, polonēzēs, noktirnēs u.c., kurās pāri malām līst iedvesma. Ja kaut kur ir jūtams zināms refleksīvums, tad tas ir sonātēs un koncertos, bet tomēr tajos parādās apbrīnojamas lappuses, piemēram, bēru maršs sonātē op. 35, adagio otrajā koncertā.

Pie labākajiem Šopēna skaņdarbiem, kuros viņš ir ielicis tik daudz dvēseles un muzikālās domas, var pieskaitīt etīdes: tajās viņš bez tehnikas, kura līdz Šopēnam veidoja galveno un bezmaz vai vienīgo mērķi, ir ienesis veselu poētisku pasauli. Šīs etīdes elpo te ar jauneklīgu trauksmainu svaigumu, piemēram, ges-dur, te ar dramatisku izteiksmi (f-moll, c-moll). Šajās etīdēs viņš ir ielicis melodisku un harmonisku pirmšķirīgu skaistumu. Visas etīdes nav uzskaitāmas, taču šīs brīnišķīgās grupas kronis ir etīde c-moll, pēc sava dziļā satura sasniegusi Bēthovena cienīgu augstumu. Cik daudz sapņainuma, grācijas, burvīguma ir viņa noktirnēs! Klavieru balādēs, kuru formu var pieskaitīt Šopēna izgudrojumiem, bet īpaši polonēzēs un mazurkās Šopēns ir liels nacionāls mākslinieks, kurš zīmē savas dzimtenes ainas.”

***

https://www.youtube.com/watch?v=lAvcmWK7jVE

Frederiks Šopēns - Valsis do # minorā Nr. 7

 

https://www.youtube.com/watch?v=8WZcQQBH4Pk

Frederiks Šopēns - Noktirne Nr. 20 do # minorā

***

 

Man ļoti gribas dot savu ieguldījumu Krievijas kultūrā, atbalstīt klasisko mūziku un tās attīstību

Es esmu profesionāla mūziķe, kas 50 gadus atdevusi mūzikai, iegrimusi tajā ar visu savu dvēseli. Tāpēc var teikt, ka jūs savas zināšanas iegūsiet augstā profesionālā līmenī.

No otras puses, man gribas, lai arī jūsu tuvinieki piedalītos nodarbībās un lai šīs nodarbības satuvina jūsu – bērnu un vecāku – intereses. Tāpēc es izvēlos pašus skaistākos, pašus aizgrābjošākos un spilgtākos skaņdarbus un runāšu vienkāršā pieejamā valodā, lai iepotētu jums klasiskās mūzikas mīlestību un izpratni.

Mūzika – tā patiešām ir dvēseles valoda, un viņa runā ar mums caur mūzikas tēliem un žanriem.

Mēs gribam atnākt pie dvēseles un saprast viņu bez vārdiem, tikai skaņu un vibrāciju kosmiskajā valodā.

Nāciet uz mūsu mūzikas nodarbībām, pastāstiet jūsu draugiem par tām un iedodiet viņiem norādes!

Es gaidīšu jūs norunātajā stundā un ar aizrautību pastāstīšu jums par savu mīlestību – mūziku!

 

30. martā, sestdien, pulksten 13 pēc Maskavas laika (12 pēc Rīgas laika)

 

Norāde: https://my.webinar.fm/go/sanat209/ghjd

 

Pievienots 13.03.2019

http://sanatkumara.ru/stati-2019/muzikalnaya-shkatulka-frederik-shopen

Tulkoja Jānis Oppe