Print

10 ошибок, которые сломают твоей дочери жизнь: мнение Михаила Лабковского

10 kļūdas, kuras tavai meitai salauzīs dzīvi: Mihaila Labkovska viedoklis

Dažreiz māmiņa neviļus traumē savu meitu, nesaprotot, ka kaitē viņai. Šie uzstādījumi dzīvo mūsos paaudzēm, un to vajag mainīt.

Mihail Labkovsky

Pati nopietnākā kļūda, kuru pieļauj daudzas māmiņas un vecmāmiņas, audzinot meitu un attiecīgi mazmeitu – viņas programmē viņu uz zināmu obligātu iemaņu un īpašību komplektu, kuram viņai ir jāpiemīt. “Tev ir jābūt mīļai”, “Tev ir jābūt piekāpīgai”, “Tev ir jābūt tādai, lai tu patiktu”, “Tev ir jāiemācās gatavot”, “Tev ir…” Pašā prasmē gatavot nav nekā slikta, bet meitenei formējas ierobežota domāšana: tev būs vērtība tikai tad, ja atbildīsi kritēriju komplektam. Te daudz efektīvāk un bez traumām psihei nostrādās personiskais piemērs: izvārām kopā garšīgu zupu. Uzkopjam kopā māju. Izvēlamies kopā tev frizūru. Redzot, kā māmiņa kaut ko dara un gūst no tā labpatiku, meita gribēs to iemācīties. Un pretēji, ja māmiņa kādu darbu neieredz, tad, lai cik viņa neatkārtotu, ka tas ir jāiemācās, meitenei būs neapzināta atgrūšana pret procesu. Un patiesībā visu, ko vajag, meitene vienalga iemācīsies agri vai vēlu. Kad viņai pašai tas kļūs nepieciešams.

Otrā kļūda, kur ir bieži sastopama meitu audzināšanā – tā ir smaga, nosodoša attieksme pret vīriešiem un seksu, kuru viņai translē māte. “Viņiem visiem vienu vajag”, “Skaties, izmantos tevi (поматросит) un pametīs”, “Galvenais – stērbelē neatnes”, “Tev ir jābūt nepieejamai”. Rezultātā meitene aug ar sajūtu, ka vīrieši – tie ir agresori un izvarotāji, ka sekss – tas ir kaut kas netīrs un slikts, no kā ir vērts izvairīties. Turklāt viņas ķermenis pieaugot sāks viņai sūtīt signālus, sāks trakot hormoni, un šī iekšējā pretruna starp aizliegumu, kurš nāk no mātes, un vēlmi, kas nāk no iekšienes, arī ir ļoti traumējoša.

Trešā kļūda, kura apbrīnojamā kārtā kontrastē ar otro – tuvu 20 gadiem meitenei tiek paziņots, ka viņas laimes formula ir “apprecēties un dzemdēt”. Turklāt ideāli – līdz 25 gadiem, citādi būs par vēlu. Padomājiet: sākumā bērnībā viņai tika teikts, kas viņai ir jāiemācās (saraksts), lai apprecētos un kļūtu māmiņa, pēc tam vairākus gadus viņai tika translēta doma, ka veči ir āži, bet sekss – netīrumi, un, lūk, atkal: apprecies un dzemdē. Tas ir paradoksāli, bet bieži tieši šādus pretrunīgus uzstādījumus mātes izsaka meitām. Rezultātā rodas bailes no attiecībām kā tādām. Un nopietni pieaug risks pazaudēt sevi, pazaudēt saikni ar savām vēlmēm un apzināties, ko patiesībā meitene grib.

Ceturtā kļūda – tās ir hiper-rūpes. Pašlaik tā ir liela nelaime, mātes arvien biežāk piesien sev meitas un aptver ar tik daudziem aizliegumiem, ka taisni šausmas. Pastaigāties neej, ar šo nedraudzējies, zvani man katru pusstundu, kur tu atrodies, kāpēc nokavēji 3 minūtes. Meitenēm netiek dota nekāda brīvība, netiek dotas tiesības pieņemt lēmumus, tāpēc ka šie lēmumi var izrādīties kļūdaini. Bet tas ir normāli! 14-16 gados normālam pusaudzim norit separācijas process, viņš grib visu risināt pats, un (izņemot dzīvības un veselības jautājumus) viņam vajag tādu iespēju dot. Tāpēc ka, ja meitene izaugs zem māmiņas papēža, viņā nostiprināsies doma, ka viņa ir otrās šķiras būtne, nespējīga autonomi eksistēt, un viņas vietā visu un vienmēr lems citi cilvēki.

Piektā kļūda – tiek formēts negatīvs tēva tēls. Nav svarīgi, vai tēvs ir ģimenē, vai māte audzina bērnu bez viņa piedalīšanās, ir nepieļaujami pārvērst tēvu dēmonā. Nedrīkst teikt bērnam, ka viņa trūkumi – tā ir slikta iedzimtība pa tēva līniju. Nedrīkst nomelot tēvu, lai kāds viņš nebūtu. Ja viņš patiešām ir bijis “āzis”, tad mātei ir jāatzīst arī sava daļa atbildības par to, ka viņa izvēlējās tieši šo cilvēku kā sava bērna tēvu. Tā bija kļūda, tāpēc vecāki izšķīrās, taču nedrīkst pārlikt uz meiteni atbildību par to, kurš ir piedalījies ieņemšanā. Viņa te nu patiešām nav vainīga.

Sestā kļūda – miesas sodi. Protams, sist nedrīkst nekādus bērnus, nekad, taču ir jāatzīst, ka meitenes tas traumē stiprāk. Psiholoģiski meitene ātrāk noripo no normāla pašvērtējuma pazemotā un pakļautā pozīcijā. Bet, ja fizisks sods nāk no tēva – tas gandrīz droši novedīs pie tā, ka par partneriem meitene izvēlēsies agresorus.

Septītā kļūda – par maz uzslavu. Meitai ir jāaug, pastāvīgi dzirdot, ka viņa ir pati skaistākā, pati mīļākā, pati spējīgāka, pati, pati. Tas saformēs veselīgu, normālu pašvērtējumu. Tas palīdzēs meitenei izaugt ar sevis apmierinātības, sevis pieņemšanas, mīlestības pret sevi sajūtu. Tā ir viņas laimīgas nākotnes ķīla.

Astotā kļūda – attiecību noskaidrošana meitas klātbūtnē. Nekad vecāki nedrīkst rīkot ķildas bērnu klātbūtnē, tas ir vienkārši nepieļaujami. Īpaši, ja runa ir par mātes un tēva personiskajām īpašībām, savstarpējām apsūdzībām. Bērnam tas nav jāredz. Bet, ja nu tā ir gadījies, abiem vecākiem ir jāatvainojas un jāpaskaidro, ka nav savaldījuši jūtās, saķildojušies, bet jau salīguši mieru, un galvenais – bērnam ar to nav nekāda sakara.

Devītā kļūda – nepareizi dzīvota meitenes pubertāte. Te ir divas galējības: atļaut visu, lai tik nepazaudētu kontaktu, un aizliegt visu, lai “neaizlaistu”. Kā saka, abas ir sliktāk. Vienīgais veids, kā pārvarēt šo visiem grūto periodu bez upuriem – stingrība un labvēlība. Stingrība – aizstāvot atļautā robežas, labvēlība – saziņā. Meitenēm šajā vecumā ir īpaši svarīgi, ka ar viņām daudz runā, izjautā, atbild uz idiotiskiem jautājumiem, dalās savās atmiņās. Un reaģēt vajag mierīgāk, nekad šīs sarunas neizmantot pret bērnu. Ja to neizdara tagad – tuvības vairs nebūs nekad, un izaugusī meita teiks: “Es nekad neuzticējos mātei.”

Visbeidzot pēdējā kļūda – nepareizs uzstādījums dzīvei. Meitenēm nekādā gadījumā nedrīkst teikt, ka viņas dzīvei ir jāietver zināmi punkti. Apprecēties, dzemdēt, novājēt, nekļūt resnai un tā tālāk. Meitene ir jānoskaņo uz pašrealizāciju, uz prasmi klausīties sevi, uz iespēju nodarboties ar to, kas viņai patīk, ka viņai padodas, uz labpatiku no sevis pašas, neatkarību no svešiem vērtējumiem un sabiedrības viedokļa. Tad izaugs laimīga, skaista, par sevi pārliecināta, attiecībām ar pilnvērtīgiem partneriem gatava sieviete.

 

Pievienots 16.06.2018

https://www.cosmo.ru/psychology/psychology/10-oshibok-kotorye-slomayut-tvoey-docheri-zhizn-mnenie-mihaila-labkovskogo/

Tulkoja Jānis Oppe