Print

Почему одним женщинам дарят подарки, а другим нет? Знает Михаил Лабковский

Kāpēc vienām sievietēm pasniedz dāvanas, bet citām ne? To zina Mihails Labkovskis

Daudzas sievietes žēlojas, ka vīrieši viņām nedāvina ziedus un dāvanas, nu, vai arī tikai formālu iemeslu dēļ: dzimšanas dienā, 8. martā. Un ir nesaprašanā, kāpēc tā. Bet viss ir ļoti vienkārši.

Mihail Labkovsky

Manā dzīvē bija interesanta epizode. Es taisīju programmu pirmajā kanālā, tā saucās “Mājas pavards”. Un, lūk, gatavošanās ietvaros mēs aizbraucām uz skolu, pie 7-8 gadus veciem bērniem, un visiem uzdevām vienu jautājumu: “Kā jūs saprotat, ka vecāki jūs mīl?” Un visi kā viens atbildēja: “Viņi pērk dāvanas.” Nekādas citādas atbildes nebija. Viņi dāvanās redz mīlestības izpausmi. Un daudzām sievietēm tā paliek kā galvenā pazīme “mani mīl”.

Turklāt nav grūti pamanīt, ka vienām sievietēm dāvanas pasniedz, bet citām ne. Tam ir vairāki cēloņi.

Pirmais: sievietes, kurām pasniedz dāvanas, jau attiecību uzsākšanas etapā neapzināti izvēlas tā tipa vīriešus, kas dāvanas pasniegs, jo viņiem pašiem tas ir dabiski.

Otrais cēlonis – viņas uzvedas tā, ka viņai kaut ko neuzdāvināt vienkārši nav iespējams. Viņas sapņaini var lūkoties apģērbu vai juvelierizstrādājumu veikala vitrīnā. Viņas sajūsmināti raudzīties uz vīrieti vai sievieti, kas iet pa ielu ar greznu buķeti. Un, ja pat tas nenostrādā un vīrietis mājienus nesaprot, viņa skaidri liks viņam saprast, ka viņai gribas saņemt dāvanu. Un, ka vīrietis, kurš dāvanas nepasniedz, viņai nav vajadzīgs. Turklāt viņa nelūgs un nepieprasīs, nē, nekādā gadījumā. Viņa to izdarīs mierīgi: “Es arī pati varu sev nopirkt gan ziedus, gan gredzenu, gan somiņu. Bet man ir interesanti, vai tiešām tev negribas mani iepriecināt?” Vai citādāk. Viņš uz 8. martu atnesīs viņai buķeti, bet viņa teiks: “Darbā man arī uzdāvināja. Tu esi gluži kā vilciens pēc saraksta.”

Bet, ja meitene pie dāvanām principā nav radusi, viņa darbojas citādāk un pieļauj divas lielas kļūdas. Pirmā: viņa pati sev pērk dāvanas vīrieša acu priekšā. Ne burtiskā nozīmē, bet viņš atnāks pie viņas mājās, un viņai uz galda buķete. Un viņa godīgi pateiks: “Pati nopirku, iepatikās, sagribējās.” Rupjāks variants – deklarācija “man neko nevajag, es principiāli par visu maksāju pati!”. Vīrieši ir vienkāršas būtnes. Viņam pateica “es pati”, viņš iegaumēja. Otrā kļūda – tas ir, sākt viņu “zāģēt”. “Lūk, nekad no tevis nesagaidīsi dāvanu, visām dāvina ziedus, bet tu pat rozīti neatnesīsi.” No šī brīža vīrietis apzināsies 2 lietas: šī sieviete ir upuris pēc savas būtības, un viņa vairs nekur no viņa nedēsies. Tāpēc ka viņš vairs viņai neko nedāvina, bet viņa vēl nav aizgājusi. Šo čīkstēšanu viņš uztvers kā fonu, nepiešķirot vārdiem nozīmi. Un taču kāpēc viņa tā uzvedas? Tāpēc ka viņai tā ir pārestība, kuru viņa krāj sirdī, – tas ir vienīgais pieejamais paņēmiens paust mīlestību. Viņa cieš, viņa ir pieradusi pie šīs nožēlojamās shēmas, ka mīlestība – tās ir grūtības, zaudējumi, liekšanās zem partnera.

Starpība starp sievietēm, kas dāvanas saņem un kas nesaņem, ir tāda, ka tā, kurai pēc tam dāvanas pasniegs, ļaus sev vēlēšanos pēc dāvanas izteikt vienu reizi. Ja vīrietis neizdarīs secinājumus, ka konkrētajai meiteni dāvanas ir svarīgas, viņa nesāks viņa dēļ tērēt laiku, vienkārši aizies. Viņa nečīkstēs, nelūgsies, necentīsies nopelnīt. Viņa nekad nenolaidīsies līdz tāda veida frāzēm kā “Bet Nataškai uzdāvināja”, “Bet Ļenkai vīrs kažoku nopirka”. Tas ir pazemojoši galu galā. Viņa skaidri ir likusi saprast, ko viņai vajag. Ja konkrētais vīrietis viņai to dot nevar, viņa atradīs citu vīrieti. Un tā nebūs manipulēšana vai atriebība, sak’, tu man neko nedāvināji, un es aizgāju. Viņa zaudēs interesi par viņu, viņa pievilcību, tajā skaitā arī seksuālo. Viņš nav viņas vīrietis, viņš viņai ir svešs, un viņa intuitīvā līmenī to sajutīs. Es gandrīz ar garantiju varu teikt, ka tāda meitene ir dzimusi ģimenē, kur tēvs uzvedās citādi. Dievināja sievu un meitu, lutināja viņas, sagādāja prieku, pirka viņām mantas, veda viņas izklaidēties. Viņa ir pieradusi pie tādas uzmanības no vīrieša puses, un nekāda citāda viņu neapmierinās.

Man atsevišķi gribētos vēl piebilst, ka ne vienmēr “nesniedz dāvanas” nozīmē “nemīl, nenovērtē”.

Ir bērni, kuriem dāvanas nedāvināja, un viņi faktiski nesaprot to, kas tas ir un kādēļ tas kādam var būt vajadzīgs. Turklāt visbiežāk tie ir zēni un vīrieši. Un, lūk, šie vīrieši, kuriem bērnībā dāvanas nedāvināja, vai nu tāpēc, ka nebija iespējas, lai neizlutinātu, vai arī vienkārši vecākiem prātā nenāca, izaug un nedāvina dāvanas nevienam. Tāpēc ka, lai apzinātos to prieku, to labpatiku, kādu cilvēks iegūst no dāvanas, viņiem vajag sākumā pašiem to izjust. Iegūt šo emociju pārdzīvošanas pieredzi.

Ir vīrieši, kas ir auguši skarbos apstākļos, un viņu apkārtnē dāvanas vienkārši nebija pieņemtas. Nepieciešamās mantas tika iegādātas samērā ar iespējām un bez piesaistes datumiem. Es personīgi pazīstu cilvēku, kurš ne reizi nav saņēmis dāvanu dzimšanas dienā. Viņam pirka apģērbu, rotaļlietas, nevar teikt, ka ģimene cieta trūkumu, pašā dzimšanas dienā tika rīkoti skaļi svētki ar viesiem. Taču dāvanu nebija. “Nu, lūk, velosipēdu tev nopirkām pavasarī – uzskati, ka uz dzimšanas dienu.” Turklāt tāds vīrietis var būt uzticams, kārtīgs, balsts un aizsardzība. Te ir svarīgi saprast ko citu: vai viņš ir gatavs iekļauties jūsu attiecībās materiāli. Piemēram, vest jūs atvaļinājumā vai vest uz restorānu, apmaksāt kādu remontu mājā, tas ir, formāli tās nav dāvanas, bet tās ir acīmredzamas rūpes. Vēl vairāk: ar varbūtību 99% šis vīrietis sāks sievietei pasniegt dāvanas, ja viņš viņu mīl. Tāpēc ka viņš izdzirdēs viņas mājienu un sapratīs viņas vēlēšanos, ja viņa to izteiks.

Un visbeidzot jautājums, kurš tiek uzdots pastāvīgi: vai var pieradināt vīrieti pasniegt dāvanas. Atbildu: nē. Tas vienlīdzīgu cilvēku attiecības pārvērš māmiņas un dēla attiecībās. Tikko kā sieviete sāk vīrieti pieradināt, apmācīt, formēt – attiecības kļūst toksiskas. Bet tieši par to mēs nesen runājām.

Psihologa Mihaila Labkovska atklāta konsultācija “Kā iemācīties saprast, ko jūs īstenībā gribat, un iemācīt to bērniem” notiks 28. jūnijā (2016. gadā – tulk. piezīme). Piereģistrēties var šeit.

 

Pievienots 06.07.2016

https://www.cosmo.ru/psychology/psychology/pochemu-odnim-zhenshchinam-daryat-podarki-a-drugim-net-znaet-mihail-labkovskiy/

Tulkoja Jānis Oppe