Print

Михаил Лабковский – Почему вы не худеете?

Mihails Labkovskis - Kāpēc jūs nenovājējat?

Daudzi cilvēki mūsu valstī cieš no liekā svara. Runa nav par tiem, kam ir medicīniskas indikācijas vai kuri ir ģenētiski predisponēti liekam svaram. Es runāju par veselajiem. Cēloņi, kuru dēļ cilvēks ēd vairāk, nekā viņam vajag, ir divi. Vai nu viņš ar barību kaut ko kompensē, vai arī cenšas ar to nomākt trauksmi. Mēģinām tikt skaidrībā kopā.

18 02 07

Kopš bērnības vecāki mūs mudināja ar ko saldu par kaut kādiem sasniegumiem, piemēram, paveici skolas uzdevumus – saņem šokolādi. Cilvēks izaug, sāk dzīvot, bet šajā dzīvē viņu maz kas iepriecina. Darbs neapmierina, attiecības – nepārtraukts stress, priekšnieks ir cietpauris, bet vīramāte – maita. Lai kaut kā kompensētu iekšējo neapmierinātību, viņš sāk ēst. Un izvēlas, pievērsiet uzmanību, nevis dārzeņus ar augļiem, bet smagu, tauku, saldu barību. Ātrās ēdināšanas barība (Fast food) taisa uzreiz divas maģiskas lietas: novērš uzmanību un rada kuņģī smagumu, kam pateicoties asinis atplūst no galvas. Tādā veidā var uz laiku aizmirst par problēmām.

Tā cilvēks arī dzīvo pēc burkāna un nūjas (кнута и пряника) sistēmas, kurā nūjas lomu spēlē pati dzīve. Tas ir, viņš nesaņem prieku no ikdienības un mēģina vismaz kaut kā saldināt ikdienu – tiešā šī vārda nozīmē.

Mihails Labkovskis - Pie kā noved svešas gaidas?[1]

Ēst, lai aizmirstos

Kā atsevišķu punktu es izceltu nemieru. Tie ir cilvēki, kuri izjūt ilgstošu stresu, viņiem galvā eksistē uzstādījums, ka dzīvot ir bīstami. Dzīvojot ar uzmācīgu baiļu sajūtu, cilvēks mēģina kaut kā no tās novērst uzmanību, piemēram, ar ēšanas palīdzību.

Pievērsiet uzmanību, ka cilvēki ar lieko svaru pie ledusskapja skrien pa vakariem, nevis agri no rīta. Tam ir cēloņi. Pa dienu jūs esat aizņemti ar darīšanām, darbā kaut kādi projekti ir jāuztaisa, bērni uz pulciņu jāaizved. Bet, lūk, kad atnākat mājās, nemiers pārņem pāri galvai. Un ir vajadzīgs kaut kas, lai novērstu uzmanību: maizes rieciens ar ievārījumu vai tortes gabals. Nostrādā ierastā shēma: asinis atplūst no galvas un ielīst kuņģī, galva tādā veidā “tukšojas”, jūs jūtat kuņģī smagumu, kurš pārsver nemieru galvā. Un tā līdz bezgalībai.

Mihails Labkovskis - Sapņot ir kaitīgi![2]

Ko darīt?

Diētas, kā jūs saprotat, nedarbojas. Tās visas pamatojas uz krasu ogļūdeņražu patēriņa samazināšanu, bet tieši no tiem sastāv mūsu nervu šķiedras. Kad satraukts cilvēks atsakās no nervu šūnu “celtniekiem”, viņam galvā var kaut kas sagrozīties (может с катушек слететь). No šejienes visi nervu sabrukumi. Pievērsiet uzmanību – kad cilvēks diētas laikā “noraujas” (срывается), viņš tūlīt pat skrien pēc ogļūdeņražiem: ēd maizi, saldumus, pīrāgus. Neviens nervu bulīmijas lēkmē netraucas uz gaļas sekciju pēc noderīgas vistas filejas.

Vēl viens cēlonis, kura dēļ diētas nedarbojas, ir tāds. Pieņemsim, jūs sevi ierobežojāt, svaru nometāt, bet galvu neizārstējāt. Un, kad vēlamais rezultāts būs sasniegts, kas notiks? Pareizi, jūs atgriezīsieties pie iepriekšējā, neveselīgā barošanās režīma. Tāpēc vienīgais paņēmiens, kā galīgi nomest svaru un uzturēt to, ir tikt skaidrībā ar psihi.

Pajautājiet sev: kāpēc jūsu dzīve jums nesagādā prieku un visu laiku nākas sevi mudināt? Jo kādam darbs, ģimene, attiecības tad arī ir tas pats “burkāns”. Un vēl noskaidrojiet, vai jūs jūtat nemieru? Vai jūs baidāties no lietām, kuras vēl nav notikušas? Tādā gadījumā ir jēga mēģināt tikt skaidrībā ar sevi, bet nekādi ne ar “pusdienām”.

Par to, kāpēc mēs mānām paši sevi un kā no tā atbrīvoties, parunāsim lekcijā “Neattaisnotās gaidas. Bailes, satraukums un vainas sajūta” Maskavā 25. februārī.

 

Pievienots 07.02.2018

https://lisa.ru/mixail-labkovskij-pochemu-vy-ne-xudeete/

Tulkoja Jānis Oppe


[1] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/11-dazadi/1565-mihails-labkovskis-pie-ka-noved-svesas-gaidas (Tulk. piezīme)

[2] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/11-dazadi/1560-mihails-labkovskis-sapnot-ir-kaitigi (Tulk. piezīme)