Print

Евгения Горева Нога – символ и знак

Jevgēnija Goreva - Kāja – simbols un zīme

19 01 02 22

Navigācija pa rakstu

Kāja – cilvēka zemes plāna atribūts. Kājas zīmes

Simbola Kājas nozīme

Kājas frazeoloģijā

Talismans Kāja

 

Kāja – cilvēka zemes plāna atribūts. Kājas zīmes

Kājas – htonisks simbols, kurš nodrošina cilvēka saikni ar savvaļas dabas enerģiju. Tās ir balsts, kurš ļauj ķermenim stāvēt, iet, būt vertikālam.

Acis, sirds un kājas – cilvēka ķermeņa trīs daļas, kas nepieciešamas viņa zemes plāna ceļa iešanai:

Ja uz mērķi cilvēku izved Augstākais Spēks, kuru sauc Vedošā Roka, tad ceļu uz šo mērķi viņam klāj cits Augstākais Spēks, pazīstams kā Velkošā Pēda.

19 01 02 23

Saprotot savu apakšējo ekstremitāšu zīmju sistēmu, tajā brīdī, kad tās dod vienu vai otru uzvedni, jūs vienmēr varat saprast – no kurienes “aug kājas” notikumam, – un vienmēr izkoriģēt savu iešanu pa zemes plānu.

Kāju zīmes:

 

Simbola Kājas nozīme

Caur kājām cilvēks var saņemt Zemes spēku (augšupejošo Zemes plūsmu) un iezemēt savas enerģijas (lejupejošo Garīgo plūsmu).

19 01 02 24

Budas kāju nospiedumi (Yale University Art Gallery)

Atceraties, kā pasakās spēkavīrs tika pacelts gaisā, un viņš zaudēja savu spēku, kuru viņam bija devusi Māte, Viņas klēpis, matērija caur kājām.

Un, otrādi, cilvēkam, kurš vēlējās saglabāt dievišķās enerģijas, bija jāizvairās no savu kāju kontakta ar zemi: persiešu šahs, izejot no pils, uzreiz lēca zirga mugurā vai iekāpa kaujas ratos, bet Ugandas karali, viņam izejot no pils, kalpi nesa nestuvēs.

Ja atceramies gadījumu ar Brānu Starku (Bran Stark) no “Troņu spēles”, kurš pārvērtās mītiskā personībā – “Trīsacainā krauklī” –, tad viņa vīzijas aktivējās tikai pēc traumas. Kad zēns pārstāja staigāt un tika atrauts no zemes, viņa saprāts sāka darboties pavisam citādi, modinot agrāk slēptās spējas. “Kad aizveras vienas durvis, atveras otras.”

Mēs varam praktiski izmantot enerģiju apmaiņu “kājas-zeme” – staigājot basām kājām pa zemi, atbrīvojieties no kaut kā nevajadzīga, atdodot šo enerģiju zemei.

19 01 02 25

Bet atkal taču – pastāv arī bīstamība, ka no zemes apakšas var atnākt slimība un kājas to uzņems sevī. Tieši tāpēc Krievzemē bija aizliegums staigāt pa zemi basām kājām tajā periodā, kad zeme atrodas ziemas miega stāvoklī.

Tika arī uzskatīts, ka caur kājām visvieglāk mūsos nonāk apakšējās pasaules, antipasaules, dēmoniskie spēki. Bieži leģendās tiek atzīmēts, ka tādām būtnēm nav kāju vai arī tās ir deformētas (nagi, zvēra kājas, aste, virpulis un tml.), tas tad arī parādīja viņu necilvēcisko būtību.

Kāja – pēc nozīmes, kā simbolisks žests, nozīmē viena cilvēka kundzību pār otru, zemes plāna, matērijas, fiziskās pasaules līmenī. Piemēram, kurš ir nokāpis no kuģa uz jaunas, neizpētītas zemes, – tas arī skaitās pirmatklājējs, viņam pieder šī zeme.

Vai kaujā, uzvarētājs uzvarētā ienaidnieka ķermenim uzliek kāju, tas simboliski nostiprina uzvaru un kundzību.

19 01 02 26

Vergiem bija pienākums skūpstīt savu kungu kājas par zīmi, ka ir pazemīgi un atzīst viņus par saviem fiziskajiem saimniekiem.

Ir arī galēja nicinājuma izpausme – mīdīt kaut ko (vai kādu) ar kājām. Agrīnajā kristietībā dusmu svētais grēks tika attēlots kā sieviete, kura mīda ar kājām savu kalpu.

 

Kājas frazeoloģijā

Ar noskaņošanos uz zemes plāna enerģijām, atbalsta iegūšanu saista pazīstamus frazeoloģismus:

Savu kāju te nesperšu – cilvēks nevēlas saņemt sevī viņam nepatīkamas telpas enerģijas;

Ne ar to kāju no gultas izkāpis – nav noskaņojies uz savu dienas ceļu, neveiksmīga diena, nekas neizdodas;

Stingri stāvēt uz kājām – aizvest savus pēctečus līdz tādai stadijai, lai viņi paši spētu sevi nodrošināt ar visu nepieciešamo zemes dzīvei – pārtiku, apģērbu, priekšmetiem, mitekli.

Ir tāda interesanta frāze “iet pēdās”, kas nozīmē – sekot kāda piemēram, iet pa kāda noieto ceļu. Jo taču kopš senatnes kājas pēdas nospiedums – tika uzskatīts par cilvēka vai dievības klātbūtnes zīmi, nospiedums glabāja tā enerģiju, kurš to bija atstājis.

19 01 02 27

Tika godāti varoņu, milžu, svēto pēdu nospiedumi. Bet Ķīnā aizgāja tik tālu, ka par vienas no imperatoru dinastijām tēvu dibinātāju tiek uzskatīta dievība – it kā viņa māte gājusi pa šīs dievības pēdām un kļuvusi grūta.

Un otrādi, vajadzēja vairīties no raganu, burvju, velna pēdu nospiedumiem. Pastāvēja ticējums, ka caur kājas pēdas nospiedumu tiek nodota enerģija un tātad arī fiziskā forma. Ir piemērs no pasakas par Aļonušku un viņas brālīti Ivanušku, kurš padzērās no naga pēdas nospieduma un pārvērtās par dzīvnieku, par kazlēniņu.

Bieži stāstos un leģendās kāju nepilnības simbolizē kādu dvēselisku vai garīgu cilvēka trūkumu, piemēram:

Milzis uz māla kājām – tā pašreizējā jēga ir vājā balstā uz zemes plāna realitāti, cilvēkam domājot un darbojoties, kā rezultātā viņa plāni un darīšanas brūk;

19 01 02 28

Ahileja papēdis – nozīmē, ka cilvēkam ir kāda garīga ievainojamība zemes un matērijas pasaulē, viņā ir kāda programma dvēselē, zemapziņā, caur kuru iekļūst briesmas un bojāeja;

Klibums – sākotnēji tumšo spēku simbols, šī ticējuma pamatā ir leģenda – kad velns tika nosviests no debesīm, viņš savainoja kāju. Un it kā jebkurš klibs cilvēks nevar stingri stāvēt uz kājām un izmanto dažādus trikus un viltības, lai nostiprinātu savu stāvokli matērijas pasaulē.

 

Talismans Kāja

Pēdas un nospieduma simbols var tikt izmantots talismanos, amuletos.

19 01 02 29

Parasti tāds talismans darbojas, lai:

Kājas talismans – palīdzēs jums stingrāk stāvēt uz kājām tādā nozīmē, kādā tieši jūs to saprotat, papildinās jūsu zemes plāna, materiālās enerģijas. Tas ir ļoti noderīgs tiem cilvēkiem, kuri lidinās mākoņos, bet saprot, ka viņiem nepieciešams vairāk pievērst uzmanību realitātei.

Amulets kāja – palīdzēs jums ar sava ceļa izvēli, kā arī ar nelokāmību, vieglumu un ātrumu iet pa šo ceļu. Tas simboliski var nozīmēt jūsu saucienu pēc palīdzības, kuru jūs gribat saņemt no tiem Augstākajiem Spēkiem, kuri saucas Velkošā Pēda.

Talismanam “Budas kājas nospiedums” – ir garīga jēga, ka jūs esat gatavi iet pa Budas pēdām, iet ceļu, kuru viņš parādīja, kad fiziski bija zemes plānā. Palīdz apskaidrības meklējumos.

19 01 02 30

Arī maģisks padoms: atstājiet kājas nospiedumu vai tēlu tajā vietā, telpā, kurā jūs gribētu dzīvot, kuru gribētu pārvaldīt.

Rubrika “Ķermeņa simboli[1] – pastāvīgi papildinās.

 

Pievienots 02.01.2019.

https://znak-simvol.ru/noga-simvol-i-znak/

Tulkoja Jānis Oppe


[1] Skat http://www.sanatkumara.lv/index.php/birkas/kermena-simboli (Tulk. piezīme)