Лазарь Фрейдгейм - Реплика-стон: Сталинград - Мамаев курган - Вечный огонь

Lāzars Freidgeims - Replika-vaids: Staļingrada – Mamajeva kurgāns – Mūžīgā uguns

22 10 19

23 02 05Lielais Tēvijas karš paliek kā asiņojoša rēta uz Krievijas iedzīvotāju vairāku paaudžu ķermeņa. Kopš bērna gadiem ir palicis riebums pret agresiju un pret tādas valsts vadītājiem, kura iznīcina citu valsti. Staļingradas kauja bija viens no pašiem svarīgākajiem lūzuma momentiem tajā karā.

Ir cīņas, uzvaru, atmiņas ceļš. Ir ārišķība, kas mēģina pacelt senu notikumu prestižu. Šogad piemiņas dienās Volgogradu apmeklēja Krievijas prezidents.

Iebraucot pilsētā, uzrakstu “Volgograda” vietā teatrāli bija parādījušies uzraksti “Staļingrada”. Uz vienu dienu!... Ne pirmo reizi. Kas tas ir: dumjš joks? Izsmiekls? Kāds stulbenis varēja aizdomāties līdz tādam izlēcienam? Kādas varas iestādes realizē tādu dumju ieceri?...

Putins, dabiski, vēstīja par bijušo, bet viņš atļāvās arī paralēles ar šodienu Ukrainā. Vācu tankus, kuri perspektīvā var pretdarboties Krievijas uzbrukumam, viņš savietoja ar hitleriešu spēkiem, kas mēģināja iekarot Padomju Savienību un Ukrainu kā tās daļu. Es teiktu, atmaskojošs salīdzinājums. Jo tie taču ir Krievijas tanki, kas mēģina sagrābt citas valsts teritoriju. No slimas galvas uz veselu...

Kā LTK svarīgu simbolu profanācija man ienāca prātā sena epizode.

Mūžīgajai ugunij Mamajeva kurgānā ir īpašs svars. Tā ir ne tikai mūžīga piemiņa pilsētas aizstāvjiem tajā karā. No šīs liesmas ir iededzināti visi mūžīgās ugunis lielās valsts citu pilsētu teritorijās. Augsta atmiņas un vienotības simbolika!

Man gadījās būt Volgogradā pirms 40 gadiem tikai vienreiz. Tā bija pārsēšanās uz slikti saskaņotiem Aeroflotes reisiem. Izveidojušos gandrīz diennakti es kā īstens tūrists mēģināju izmantot, lai iepazītos ar pilsētu. No rīta man bija jāaizlido. Es klīdu pa pilsētu līdz vēlam laikam, dažas stundas viesnīcas paspārnē un vēl, kamēr tumšs, atkal uz pilsētu. Puspiecos no rīta es biju pie pieminekļa Dzimtenei-mātei Mamajeva kurgānā. Klusumā, vientulībā. Mazliet iztālēm Mūžīgās uguns laukumiņš. Pirms ausmas miglā uguns nespīd. Tā nav redzes aberācija, uguns nav! Ap pieciem no rīta parādījās divi darbarūķi un iededza šo uguni. Mūžīgo! Mūžīgo?

Man tā palika kā papildu rēta. Nu un līdz zināmai pakāpei apsteidzošs signāls par valsts melu uzbrukumu.

 

Pievienots 05.02.2023.

https://www.chayka.org/node/13877

Tulkots ar autora atļauju

Tulkoja Jānis Oppe